Harkitsetko 1-jakoista treeniohjelmaa? Tässä artikkelissa kerromme kaiken yksijakoisesta saliohjelmasta, mitä se tarkoittaa, kelle se sopii ja mitä eri variaatioita siitä on.
Saat myös ilmaiseksi yksijakoisen treeniohjelman artikkelin lopussa, missä näytämme erilaisia esimerkkejä toimivista 1-jakoisista ohjelmista.
Siirry sisällysluettelosta suoraan haluamaasi kohtaan artikkelia.
Mitä tarkoittaa 1-jakoinen treeniohjelma?
1-jakoinen treeniohjelma tarkoittaa kuntosaliohjelmaa, jossa treenaataan kaikki lihasryhmät läpi yhdellä treenikerralla. Kuntosaliohjelmia voidaan suunnitella monella eri tapaa moniin eri tarpeisiin. Keho voidaan jakaa esimerkiksi lihasryhmittäin eri treeneihin ja siihen sovelletaan niin sanottuja treenijakoja. Kaikista yksinkertaisin treenijako tällä tavalla suunniteltuna on 1 jakoinen treeniohjelma.
Yleensä yksijakoisessa treeniohjelmassa treenejä on viikossa 2-3, riippuen ohjelman sisällöstä ja omista tavoitteista. Kahdella tai maksimissaan kolmella treenillä voidaan huolehtia tarvittavasta palautumisesta.
Kenelle yksijakoinen saliohjelma sopii?
Yksijakoinen treeniohjelma sopii monipuolisesti eri tasoisille treenaajille, niin miehille kuin naisille. Parhaiten se sopii kuitenkin aloittelijoille tai niille jotka pystyvät treenaamaan vain 1-2 kertaa viikossa kuntosalilla. Tähän on muutamia eri syitä, pureudutaan niihin.
Yksijakoisessa ohjelmassa keskitytään hyvin pitkälti perusliikkeiden ja moninivelliikkeiden tekemiseen. Tähän lukeutuu muun muassa kyykky, maastaveto, penkkipunnerrus, pystypunnerrus ja leuanveto. Aloittelevan treenaajan on hyvä lähteä liikkeelle näistä perusliikkeistä ja siksi yksijakoinen ohjelma on erinomainen vaihtoehto.
Aloittelija saa kehitystä perusliikkeillä nopeaan tahtiin säännöllisellä treenaamisella. Yhdessä treenissä yhtä lihasryhmää kohti ei tule kuin 1-2 liikettä, joten rasitustaso pysyy maltillisena ja mahdollistaa saman lihasryhmän tekemisen useamman kerran viikossa. Tästä on myös halukkaille tutkimusnäyttöä, jonka mukaan kahdesti saman lihasryhmän treenaaminen viikossa on tehokkaampaa voimatasojen kasvatuksessa. [1][2]
Kehitys varsinkin nuoremmalle aloittelijalle on lähes taattua.
Kiireiselle ihmiselle tai jonkin muun lajin harrastajlle, jonka aikatauluun sopii vain 1-2 voimaharjoitusta viikossa, yksijakoinen on oikein hyvä vaihtoehto. Jos treenejä on vain yksi, on järkevää silloin tehdä yksijakoisella ohjelmalla koko kropan käsittelevä treeni, kuin että lihasryhmiä jäisi tekemättä ollenkaan. Kaksi treeniä viikossa mahdollistaa jo monijakoisemmankin treenin, kuten 2-jakoisen ohjelman, mutta yksijakoisella päästään tekemään kroppa kahdesti läpi viikossa.
Summa summarum, yksijakoinen saliohjelma sopii parhaiten:
- Aloittelijoille
- Kiireisille
- Lajiharrastajille, jotka tekevät oheisharjoitteluna salitreeniä esim. 1-2 x viikossa
Ilmainen 1-jakoinen treeniohjelma
Vaikka yksijakoinen ohjelma on pääpiirteissään hyvin yksinkertainen, voi ohjelmia rakentaa kuitenkin erilaisia. Nappaa alta itsellesi ilmaiseksi toimivia esimerkkejä 1-jakoisista treeniohjelmista.
1-jakoinen saliohjelma aloittelijalle
Aloittelija pääsee hyvin alkuun 2-3 treenillä viikossa ja koko kropan voi huoletta treenata läpi useamman kerran. Seuraavassa perusohjelmassa tehdään kolme treeniä viikossa seuraavalla syklillä:
Maanantai: Treeni A
Tiistai: Lepo
Keskiviikko: Treeni B
Torstai: Lepo
Perjantai: Treeni A
Lauantai: Lepo
Sunnuntai: Lepo
TREENI A
TREENI B
Kuten huomataan, ensimmäisellä viikolla Treeni A tulee tehtyä kahdesti, mutta seuraavalla viikolla kahdesti Treeni B.
Suositus: Muista lämmitellä huolella ennen varsinaisten työsarjojen aloittamista. Aloita yleislämmittelyllä, kuten juoksumatolla, kuntopyörällä tai soutulaitteella 5-10min, jonka jälkeen kevyet venyttelyt ja voit siirtyä liikekohtaisteen lämittelyyn. Aloita nostamalla sarjapainoja maltilla kohti työsarjoja, teen 2-3 kevyempää sarjaa ennen kuin löydät sopivan painon työsarjoihin. Pidä 2min sarjatauot sarjojen välillä.
1-jakoinen treeniohjelma – 2 treeniä viikossa
Seuraava ohjelma sopii, jos pystyt tekemään esimerkiksi kaksi treeniä viikossa. Molemmissa treeneissä tehdään koko kroppa vaihtaen treenien välillä liikevalikoimaa ja hieman toistomääriä. Pyri pitämään treenien välillä 2-3 lepopäivää.
Esimerkkijako:
Maanantai: Treeni A
Tiistai: Lepo
Keskiviikko: Lepo
Torstai: Treeni B
Perjantai: Lepo
Lauantai: Lepo
Sunnuntai: Lepo
TREENI A
TREENI B
1-jakoinen saliohjelma laitteilla
Kuntosaliharjoittelu on tehokkainta vapailla painoilla tehtynä, mutta erilaisista syistä johtuen treenejä voi tai joutuu tekemään pelkästään laitteilla. Syitä voi olla kuntosalien puutteelliset tilat ja varustelu tai treenaajan omat loukkaantumiset, rajoitukset tai mieltymykset. Treenaa kuitenkin aina vapailla painoilla hyvillä suoritustekniikoilla jos mahdollista.
Yksijakoisen ohjelma pystyy rakentamaan myös pelkästään laitteilla tehtäväksi. Jokainen liike on kohdistettu pääasiallisesti aina yhdelle lihasryhmälle, joten niille treenajille, jolla on rajoituksia eri laitteiden suhteen, voit helposti korvata myös liikkeitä oman salisi varustelun mukaan, kunhan kohdennat liikkeen juuri halutulle lihasryhmälle.
Seuraavana esimerkki 1-jakoisesta saliohjelmasta pelkillä laitteilla, jossa tehdään 2 treeniä viikossa.
TREENI A
TREENI B
Selaa muita treeniohjelmia
- 2-jakoinen treeniohjelma
- 3-jakoinen treeniohjelma
- 4-jakoinen treeniohjelma
- Arnold Golden Six
- Push Pull Legs
Usein kysytyt kysymykset
1 jakoinen treeniohjelma on kuntosaliohjelma, jossa treenataan koko kroppa ja kaikki lihasryhmät kerralla. Yksi treeni siis sisältää liikkeitä niin jaloille, selälle, rintalihaksille, käsille ja olkapäille.
1 jakoinen treeniohjelma on hyvä, jos olet aloittelija, tai pystyt käymään salilla vain kerran tai kaksi viikossa. Yksijakoinen ohjelma perustuu pitkälti raskaisiin perusliikkeisiin, mitkä ovat aloittelijalle parhaat mahdolliset liikkeet salilla ja mistä saa parhaimman kehityksen niin lihasmassan kasvussa kuin voimatasoissa.
Yksijakoinen treeniohjelma on hyvä ohjelma treeniuran alkutaipaleella oppia treenaamaan ja tekemään perusliikkeet oikein.
1-jakoinen saliohjelma sopii naisille hyvin. Sukupuolella ei ole väliä kun katsotaan mikä treenijako sopii kenellekin. Vaikuttavimmat tekijät ovat omat tavoitteesi ja aika mitä pystyt viikottain salilla käyttämään. Yksijakoinen saliohjelma sopii varsinkin niille naisille, jotka pääsevät salille vain 1-2 kertaa viikossa tai ovat treeniuransa alkuvaiheessa.
Lähteet
- Schoenfeld BJ, Ogborn D, Krieger JW. Effects of Resistance Training Frequency on Measures of Muscle Hypertrophy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med. 2016.
- Grgic J, Schoenfeld BJ, Davies TB, Lazinica B, Krieger JW, Pedisic Z. Effect of Resistance Training Frequency on Gains in Muscular Strength: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med. 2018.