Mitä on heraproteiini?
Heraproteiini (eng. whey protein) on maitoperäinen proteiini, jota käytetään muun muassa urheiluravinteena ja on yksi suosituimmista lisäravinteista. Heraproteiinin on todettu edistävän lihaskasvua sekä myös estävän lihaskatoa ikääntymisen myötä, minkä vuoksi se sopiikin erityisen hyvin lisäravinteeksi urheilijoille ja kuntoilijoille.[1]
Heraproteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joka tekee siitä erityisen sopivan kuntoilijoille ja lihasmassan kehittämiseen tähtääville.
Miten heraproteiini tehdään?
Heraproteiini on juuston valmistuksen sivutuote. Juuston valmistusprosessin tuloksena erottuu kahta eri proteiinia, heraa sekä kaseiiniproteiinia. Heraproteiini erotetaan juuston valmistuksessa tulleesta nesteestä ultrasuodatusmenetelmällä. Tässä menetelmässä neste suodatetaan siten että siitä pystytään erottamaan laktoosi ja rasvat, hiilihydraatit ja maitosuola.[2] Jäljelle jäävästä heraproteiininesteestä haihdutetaan neste ja jäljelle jää lähes pelkkää heraproteiinia, josta voidaan tehdä lopputuotteena heraproteiinijauhetta kuivattamalla ja jauhamalla.
Noin kilon verran valmista heraproteiinijauhetta varten tarvitaan valmistuksessa ja jalostuksessa jopa lähelle 150kg heranestettä. Katso alta video amerikkalaisen BPI-merkin whey proteiinin valmistusprosessista.
Heran ja proteiinijauheiden käyttö
Heraproteiinia ja proteiinijauheita voi käyttää monin eri tavoin, mutta ylivoimasesti yleisin tapa on sen käyttö palautusjuomana. Heraproteiinijauhetta voi käyttää myös leivonnassa tai ruuanlaitossa ja nykyään onkin muodissa heraproteiinin käyttö erilaisissa resepteissä.
Lisäravinteena proteiinijauhe on kuitenkin suosituinta. Voit sekoittaa heraproteiinijauhetta shaker-pullossa veteen tai esimerkiksi maitoon. Yleinen ohje on sekoittaa n. 1-2 dl heraproteiinia ja 4-5 dl vettä tai maitoa. Yksi annos heraproteiinia on n. 25 grammaa. Treenin jälkeen heraproteiini toimii hyvänä proteiinin lähteenä, joka auttaa palautumisen käynnistämisenä ja tarjoaa lihaksille laadukasta proteiinia rakennusaineeksi.
Heraproteiini haitat ja hyödyt
Hyödyt
Heraproteiini, kuten mainittua on yksi laadukkaimmista proteiinin lähteistä mitä voi käyttä treenaamisen yhteydessä tai lisäproteiinina. Heraproteiini on helposti imeytyvää ja nykyteknologialla heraproteiinijauheista on saatu erittäin hyvin sekoittuvia ja makuja on valtavasti mistä valita. Heraproteiinista on todettu olevan edistävä vaikutus lihasmassan ja voiman kasvatuksessa, kun yhdistetään sen käyttö säännölliseen ja kovaan treeniin.[3] Sillä voi myös olla positiivisia vaikutuksia verenpaineeseen, mikä havaittiin jo vuonna 2000 suomalaisten tekemässä tutkimuksessa.[4]
Heraproteiinin käyttö voi myös alentaa kehon tulehdustiloja, helpottaa näläntunnetta, auttaa 2-tyypin diabeteksen hoidossa ja olla hyvä myös rasvanpolttoa ja painonpudotusta ajatellen.([5],[6],[7],[8])
+ Nopea ja helppo proteiinin lähde
+ Nopeasti imeytyvä
+ Laadukas aminohappojakauma
+ Auttaa palautumiseen, lihasmassan kasvatukseen ja painonpudotukseen
+ Runsaat tutkitut terveyshyödyt
Suosittelemme myös katsomaan paras proteiinijauhe vertailumme, missä käsittelemme myös parhaita heraproteiineja.
Haitat ja sivuvaikutukset
Joillekin heraproteiini ei kuitenkaan sovi. Yleisin ongelma on niillä, jolle maitotuotteet eivät yleisesti ottaen sovi tai esim. laktoosi-intoleranssi. Hera on peräisin maidosta ja tämä saattaa jollekin aiheuttaa esimerkiksi vatsa- ja ilmavaivoja, turvotusta tai jopa ripulia.
Runsaasti ja liikaa käytettynä proteiinijauheet voivat myös aiheuttaa samoja ongelmia, vaikka muuten ei maitotuotteiden kanssa olisikaan ongelmia. Jos heraproteiini ei sovi, kannattaa kokeilla ja testata sen eri muotoja. Yleisin heraproteiinin muoto on herakonsentraatti, jossa on enemmän laktoosia kuin esimerkiksi heraisolaatissa. Isolaatti voikin sopia herkemmälle ihmiselle paremmin. Käsittelemme näitä eri heraproteiinin tyyppejä seuraavassa kappaleessa.
Jos heraproteiini ei sovi ollenkaan, voi kokeilla vegaanisia proteiinijauheta, kuten soijaproteiini, herneproteiini tai riisiproteiini.
– Ei välttämättä sovi maitoallergikoille tai niille jolla on esim. laktoosi-intoleranssi
– Vatsavaivat herkimmille
– Laadukkaat merkit voivat olla kalliita
Erityyppiset heraproteiinit
Heraproteiinista on olemassa pääsoin kolme eri tyyppiä, joista kaikkia saa erikseen ostettua lisäravinteena. Lue alta jokaisesta, herakonsentraatista, isolaatist ja hydrosylaatista. Kaikilla näillä on hienoja eroja miten ne on tehty ja minkälaiset ravintoarvot niillä ovat.
Herakonsentraatti
Heraproteiini konsentraatti on heraproteiinijauheen perusmuoto. Konsentraatti on suodatettu ja siitä on poistettu suurin osa laktoosista, rasvasta ja suoloista, mutta niitä on kuitenkin jonkin verran jäljellä. Tyypillisesti herakonsentraatin proteiinipitoisuus on n. 70-80%.
Esimerkki kotimaisen Fast Hera80 herakonsentraatin ravintosisällöstä:
Ravintosisältö / 100g:
Energia 1630 kJ/386 kcal
Rasva 7,3 g
– josta tyydyttynyttä 5,0 g
Hiilihydraatit 11,1 g
– josta sokereita 8,9 g
Proteiini 68 g
Suola 0,34 g
Laktoosi 7,0 g
Heraisolaatti
Heraproteiini isolaatti on pidemmälle jalostettu heraproteiini, mitä konsentraatti. Hera isolaatti on jalostettu niin, että siitä on poistettu vielä enemmän laktoosia ja rasvaa. Näin ollen heraisolaatin proteiinipitoisuus nousee ja on tavallisesti jopa 90-100%. Pienemmän tai jo lähes olemattoman laktoosipitoisuuden vuoksi, heraproteiini isolaatti saattaa sopia paremmin monille mitä konsentraatti. Heraisolaatti on kuitenkin hieman kalliimpaa.
Esimerkki SportLife Nutrition Isolate 700 heraisolaatin ravintosisällöstä:
Ravintosisältö / 100 g:
Energiaa 375 kcal / 1570 kJ 18,75 %
Rasvaa 1,3 g 1,86 %
Rasvaa, josta tyydyttyneitä rasvoja 1,3 g 6,5 %
Hiilihydraattia 1 g 0,38 %
– josta sokereita < 1 g 1,11 %
Proteiinia 90 g 180 %
Suola 0,6 g 10 %
Kalsium 100 mg
Laktoosi < 1 g
Hydrolysoitu heraproteiini
Hydrolysoitu proteiini on vielä pykälän pidemmälle jalostettu heraproteiinin muoto. Hydrolysoidussa proteiinissa molekyylit on pilkottu vielä pienemmiksi peptideiksi, mikä mahdollistaa entistä paremman imeytyvyyden kehossa. Hydrolysoitua heraproteiinia on saatavilla myös lisäravinteena, mutta tätä menetelmää käytetään paljon myös ravinteissa mitä annetaan esimerkiksi lapsille tai ihmisille kellä on vakavia puutostiloja.
Hydrolysaatit voivat olla palautusjuomissa ja urheiluravinteina parhaita mahdollisia proteiineja, mutta ovat myös kalleimpia.
Esimerkki Finnmax Hydro heraproteiinihydrolysaatin ravintosisällöstä:
Ravintosisältö / 100 g:
Energia 1558 kJ/371 kcal
Proteiini 81 g
Hiilihydraatti 5 g josta laktoosia 5 g
Rasva 3 g
Hydron proteiinin peptidikoostumus
54 % Di-peptidejä
24 % Tri-peptidejä
12 % Oligo-peptidejä
10 % Vapaita aminohappoja
Usein kysytyt kysymykset
Heraproteiini on maidosta peräisin oleva proteiini, jota saadaan juuston valmistuksen sivutuotteena. Suodattamalla juuston valmistuksesta jäävää heranestettä, voidaan eristää heraproteiini, josta voidaan tehdä heraproteiinijauhetta. Heraproteiini on suosittu urheiluravinne.
Heraproteiinin on todettu edistävän palautumista fyysisen suorituksen jälkeen, jonka takia heraproteiinia käytetään yleisesti lisäravinteena esimerkiksi palautusjuomassa. Heraproteiini auttaa lihasmassan kasvatuksessa ja ylläpidossa ja painonpudotuksessa. Heraproteiinilla on myös muita terveysvaikutuksia, kuten verenpaineen lasku, tulehdustilojen alentaminen, 2-tyypin diabeteksen hoito ja nälän tunteen hillitseminen.
Yleisesti ottaen heraproteiini on hyvin terveellistä. Heraproteiinin aminohappojakauma on erittäin suosiollinen muun muassa kuntoilijoille, sillä se sisältää kaikki tärkeimmät ja välttämättömät aminohapot. On kuitenkin tärkeää löytää itselle sopiva heraproteiini ja vaikka se on yleisesti ottaen terveellistä, se ei välttämättä sovi kaikille, esim. maitoallergikoille tai niille joilla on laktoosi-intoleranssi.
Säännöllisesti treenaava voi ottaa heraproteiinia päivittäin yleisesti ottaen n. 1-2 annosta, eli 25-50g. Tarvittaessa heraproteiinia voi ottaa enemmänkin ja pitää sitä välipalana tai ateriankorvikkeena tiukassa paikassa, jos normaalia ruokaa ei ole saatavilla. Heraproteiinia ei kuitenkaan tulisi pitää pääasiallisena proteiinin lähteenä, vaan juurikin lisäravinteena tukemaan monipuolista ruokavaliota.
Paras ajankohta ottaa heraproteiinia on treenin jälkeen palautusjuomassa. Laadukas heraproteiini auttaa treenin jälkeen palautumisessa ja antaa tarvittavia rakennusaineita lihaksille.
Heraproteiinin englannikielinen käännös on whey. Monissa suomalaisissakin heraproteiinipusseissa voi lukea whey protein, mistä tiedät että kyse on heraproteiinista
Lähteet
1. Paddon-Jones D, Rasmussen BB. Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 Jan
2. Valio 2019, Kuinka hera muuttui hylkiöstä halutuksi? 24 Heinäkuu 2019, <https://www.valio.fi/ruoka/kuinka-hera-muuttui-hylkiosta-halutuksi/>
3. Hartman JW, Tang JE, Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, Lawrence RL, Fullerton AV, Phillips SM. Consumption of fat-free fluid milk after resistance exercise promotes greater lean mass accretion than does consumption of soy or carbohydrate in young, novice, male weightlifters. Am J Clin Nutr. 2007 Aug
4. Nurminen ML, Sipola M, Kaarto H, Pihlanto-Leppälä A, Piilola K, Korpela R, Tossavainen O, Korhonen H, Vapaatalo H. Alpha-lactorphin lowers blood pressure measured by radiotelemetry in normotensive and spontaneously hypertensive rats. Life Sci. 2000
5. Zhou LM, Xu JY, Rao CP, Han S, Wan Z, Qin LQ. Effect of whey supplementation on circulating C-reactive protein: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2015 Feb
6. Paddon-Jones D, Westman E, Mattes RD, Wolfe RR, Astrup A, Westerterp-Plantenga M. Protein, weight management, and satiety. Am J Clin Nutr. 2008 May
7. Frid AH, Nilsson M, Holst JJ, Björck IM. Effect of whey on blood glucose and insulin responses to composite breakfast and lunch meals in type 2 diabetic subjects. Am J Clin Nutr. 2005 July
8. Krieger JW, Sitren HS, Daniels MJ, Langkamp-Henken B. Effects of variation in protein and carbohydrate intake on body mass and composition during energy restriction: a meta-regression 1. Am J Clin Nutr. 2006 Feb