Lisäravinteet

Oletko kiinnostunut lisäravinteista? Tältä sivulta löydät kattavasti artikkeleita lisäravinteisiin liittyen. Käsittelemme niin proteiinijauheita, kreatiinia, vitamiineja, aminohappoja ja muita yleisesti ja vähemmän yleisesti käytettyjä lisäravinteita.

Tutustu alta artikkeleihimme tärkeimmistä lisäravinteista ja niiden käytöstä.

Uusimmat artikkelit lisäravinteista

Lue artikkeleita eri lisäravinteista alta. Käsittelemme tärkeimmät lisäravinteet treenaamiseen ja opastamme niiden käytössä.

Lisäravinteet - mitä ne ovat?

Lisäravinteet ovat tavallisia ravintoaineita, mitä voi löytää luonnosta ja ihmisen ruuasta normaalistikin. Lisäravinteet on nimensä mukaisesti tehty tukemaan normaalia ruokavaliota ja olemaan lisänä monipuoliselle ruokavaliolle. Lisäravinteita voi käyttää edistämään suorituskykyä, palautumista, yleistä terveyttä tai esimerkiksi erilaisiin erityisruokavalioihin tai puutostiloihin.

Puhuttaessa treenaamisesta ja urheilijan lisäravinteista, yleisimpiä ja parhaita lisäravinteita ovat esimerkiksi proteiinijauheet, kreatiini, aminohapot, vitamiinit, kivennäisaineet ja rasvahapot, maltodekstriini tai muut nopeat hiilihydraatit tai näiden yhdistelmät tai esimerkiksi kofeiini.

Kaikkia näitä voi olla eri muodoissa, kuten jauheina, tabletteina, valmiina nestemäisinä juomina, patukoina, jne.

Parhaat lisäravinteet

Lisäravinteiden käyttö

Onko lisäravinteet turhia vai hyödyllisiä? Varsinkin tavoitteellisille treenaajille lisäravinteiden käyttöä voi suositella monestakin eri syystä, mutta aina on syytä olla kriittinen, minkä verran ja mitä lisäravinteita oikeasti tarvitaan. Esimerkiksi heraproteiini on todettu olevan toimiva ja sillä on myönteisiä vaikutuksia lihasmassan kasvatukseen ja suorituskyvyn paranemiseen, joten sen käyttöä voi suositella.[1] Kaikki markkinoilla olevat tuotteet eivät kuitenkaan ole tarpeellisia ja ovat monesti rahanhukkaa.

Miten ja mitä lisäravinteita tulisi sitten käyttää ja mitkä ovat oikeasti hyödyllisiä? Kaikki riippuu omista tavoitteistasi ja minkälaista treeniä teet. Juoksijan lisäravinteet ovat erilaisia kuin esimerkiksi lisäravinteet lihasmassan kasvatukseen, joskin samojakin elementtejä löytyy. Jos tavoitteenasi on kehittää kestävyyttä ja parantaa esimerkiksi pitkän matkan juoksua ja pitää yllä suorituskykyä, voi esimerkiksi kivennäisaineet olla hyvä lisäravinne siihen tarkoitukseen. Lihasmassan kasvatukseen ja kuntosaliharjoitteluun taas proteiinit, kreatiinit ja hiilihydraatit toimivat erinomaisesti esimerkiksi palautusjuomassa. Palautuminen ja treenin jälkeen otettavat lisäravinteet ovatkin yksi yleisimmistä ja tehokkaimmista tavoista ja ajankohdista käyttää lisäravinteita.

Viisi syytä lisäravinteiden käytölle

  1. Edistää palautumista
  2. Edistää lihasmassan ja voimatasojen kasvatusta
  3. Helpottaa ravintoaineiden saantia
  4. Helpottaa ravintoaineiden saannin ajoitusta treenin ympärillä
  5. Varmistut tiettyjen ravintoaineiden saannista, esim. D-vitamiini pimeänä vuodenaikana

Tärkeimmät lisäravinteet

On monia hyödyllisiä lisäravinteita, mutta myös paljon turhia. Tärkeimmät lisäravinteet mielestämme ovat:

Monet varmasti laittaisivat listaan myös vitamiinit ja kivennäisaineet kuten magnesiumin, mutta aivan tärkeimpiin ne eivät mielestämme kuulu, sillä monipuolisesta ruokavaliosta näitä saa jo hyvin. Sen sijaan proteiini, kreatiini ja kofeiini ovat erittäin hyödyllisiä lisäravinteina otettuna.

Lisäravinteet aloittelijalle

Kannattaako aloittelijan käyttää lisäravinteita? Tätä varmasti moni aloitteleva treenaaja miettii kuumeisesti ja monen tekisi varmasti mieli alkaa heti käyttämään runsaasti erilaisia lisäravinteita parantaakseen kehitystä. Monesti aloittelijan kuitenkin kannattaa panostaa aivan normaaliin syömiseen lisäravinteiden sijasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lisäravinteet jossain määrin olisi hyödyllisiä myös aloittelijalle ja paljon riippuu kenestä ja minkä ikäisestä ja kuntoisesta ihmisestä puhutaan.

Se mitä lisäravinteita aloittelijan on fiksu harkita on palautusjuomaan satsaaminen. Laadukas proteiini, nopea hiilihydraatti kuten malto ja jo tälläkin pääsee pitkälle. Kreatiinia voi miettiä myös, mutta usein sekään ei ole välttämätöntä aloittelijalle. Hyvä palautusjuoma on kaiken tasoisille treenaajille mielestämme suositeltava.

Lähteet

1. West DWD, Abou Sawan S, Mazzulla M, Williamson E, Moore DR. Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Excercise: A Double-Blind Crossover Study. Nutrients. 2017 Jul.