Kuntopyöräily käsitetään usein yhdeksi ja samaksi liikuntamuodoksi. On kuitenkin olemassa erilaisia pyöriä, kuten tavallinen kuntopyörä sekä spinningpyörä. Mitä eroa näillä kuitenkaan on?
Spinningpyörä ja kuntopyörä eroavat toisistaan monella tapaa. Se kumpi sopii juuri sinulle parhaiten, on kiinni omista tavoitteistasi ja mieltymyksistä. Käymme tässä artikkelissa tarkemmin läpi mitä eroa on spinningpyörällä ja kuntopyörällä, mitä hyötyjä ja haittoja näillä eri pyörillä on toisiinsa nähden ja kumpi kenties sinun kannattaisi hankkia omaan harjoitteluun.
Spinningpyörän ja kuntopyörän erot
Spinningpyörän ja kuntopyörän erottaa toisistaan helposti. Lähdetään käymään läpi molemman tyypillisimpiä ominaisuuksia.
Kuntopyörä
Kuntopyörän tunnistaa parhaiten pystymmästä ajoasennosta ja leveästä satulasta. Kuntopyörällä polkiessa ylävartalo on pystyssä ja paino satulalla. Kädet tukevat ajoasentoa vain kevyesti kahvoista, eikä juuri kannattale kehonpainoa.
Kuntopyörän säädöt ovat usein hyvin yksinkertaiset. Käsikahvoissa säädöt ovat usein vain eteen-taakse ja satulalla eteen-taakse ja ylös-alas korkeussuunnassa. Kuntopyörässä satulaa ei saa kallistettua eri kulmaan, kuten spinningpyörässä. Kuntopyörässä polkimet pysähtyvät aina kokonaan polkemisen lopettamisen jälkeen, eikä ne jatka pyörimistä. Kuntopyörässä ei tästä syystä tarvitse erillistä hätäjarrua lainkaan.
Kuntopyörän vastus on joko kitkavastus tai magneettivastus, jota säädetään hyvin usein kuntopyörän näytöltä tai näytön lähellä olevista painikkeista sähköisesti. Vanhoissa kuntopyörissä voi olla myös manuaalinen vastuksen säätö, mutta nykyaikaisissa kuntopyörissä on lähes aina sähköisesti säädettävä magneettivastus.
Sähköinen vastuksen säätö mahdollistaa myös valmiiden harjoitusohjelmien tekemisen. Kuntopyörä pystyy itse säätelemään vastusta harjoitusohjelman mukaisesti eikä sinun tarvitse itse säätää vastusta, sen kuin poljet ohjelman mukaisesti. Useissa kuntopyörissä on myös sykeskannerit kahvoissa, joiden avulla voi seurata omaa sykettä ja harjoituksen etenemistä kuten matkaa, aikaa, nopeutta ja muita tietoja.
Kuntopyörän edut:
- Helppo käyttää
- Sopii kevyeen aerobiseen harjoitteluun ja kuntoutukseen
- Kevyt rasitus nivelille, sopii myös nivelvaivaisille tai vammoista toipuville
- Monipuolisuus harjoitusohjelmien ja seurattavien tietojen osalta
- Kuntopyörä usein edullisempi hinnaltaan
Kuntopyörän haitat:
- Ei sovi korkean intensiteetin harjoitteluun: Kuntopyörä ei ole yhtä hyvä koviin intervalliharjoituksiin tai kovan vastuksen treeneihin kuin spinningpyörä
- Vaikeampi polkea kovalla nopeudella
Spinningpyörä
Spinningpyörä muistuttaa enemmän maantiepyörää muotoilultaan ja etenkin ajoasennoltaan. Kuntopyörään verrattuna spinningpyörän ajoasento on enemmän etukenossa ja paino nojaa enemmän käsille ja käsikahvoille.
Spinningpyörä eroaa teknisesti selvästi kuntopyörästä käsikahvojen, satulan ja vauhtipyörän osalta. Käsikahvat ovat monipuolisemmat, joista saa erilaisia otteita riippuen miten polkee. Satula on usein kapeampi, kun taas kuntopyörässä leveämpi ja pehmeämpi. Satulaa pystyy spinningpyörässä säätämään usein myös eri kulmaan, kun taas kuntopyörässä ei.
Vauhtipyörä on spinningpyörissä usein täysin näkyvissä pyörän edessä. Spinningpyörät ovat tehty kovempaan ajoon, missä kierroslukemat nousevat korkealle ja vastus on kovempi. Näin ollen myös vauhtipyörät ovat usein painavampia kuin kuntopyörissä. Tavallisen kuntopyörän vauhtipyörän koko vaihtelee usein n. 6-15kg välillä, kun taas spinningpyörissä vauhtipyörät voivat mennä jopa 30kg tai painavempaankin.
Vastus on spinningpyörissä kitkavastus tai magneettivastus, joka on täysin sama kuin kuntopyörissäkin. Vastuksen säätö on kuitenkin aina manuaalinen, joka tapahtuu usein rungossa olevasta säädöstä, missä on mukana hätäjarru, sillä polkimet eivät lakkaa pyörimästä vaikka irrottaisit jalat polkimilta.
Spinningpyörällä voidaan ajaa sekä istuen että seisten helpommin kuin kuntopyörällä. Spinningiin kuuluu olennaisesti mäkiosuudet ja kovalla vastuksella polkeminen ja usein nämä vaiheet poljetaan seisten, jolloin rasitus lihaksillekin on hyvin erilainen.
Spinningpyörillä ajetaan usein ryhmissä ja spinning onkin hyvin suosittu ryhmäliikuntamuoto. Kuntopyörät taas ovat enemmän yksin ajettavia eikä niillä juuri tehdä ryhmäliikuntoja lainkaan.
Spinningpyörän edut:
- Korkea intensiteetti: Spinningtunnit ovat tunnettuja korkeasta energiatasostaan ja intensiivisestä harjoittelusta, mikä voi auttaa polttamaan enemmän kaloreita lyhyemmässä ajassa.
- Ryhmädynamiikka: Spinningtunnit ovat ryhmäpohjaisia, mikä luo kannustavan ja motivoivan ympäristön, joka auttaa monia ihmisiä pysymään sitoutuneina harjoitteluun.
- Asennon muuttaminen: Spinningpyörissä on erilaisia käsinojia ja asentoja, jotka mahdollistavat erilaisten lihasten aktivoimisen ja harjoituksen vaihtelevuuden.
- Virtuaaliset ohjaukset: Jotkut spinningpyörät tarjoavat virtuaalisia ohjauksia ja reittejä, jotka tuovat vaihtelua ja viihdettä harjoitteluun.
Spinningpyörän haitat:
- Kovempi rasitus nivelille: Spinning on korkeamman intensiteetin treeniä, mikä voi myös aiheuttaa suurempaa rasitusta nivelille mikä ei sovi kuntoutujille tai vammoista kärsiville.
- Vaativuus: Spinningtunnit voivat olla fyysisesti hyvinkin haastavia ja rankkoja, joten kuntotaso tulee olla tavallista kuntoilijaa parempi.
- Hinta: Spinningpyörät ovat monesti kalliimpia kuin kuntopyörät
Spinningpyörä vai kuntopyörä: kumpi valita itselle?
Valinta kuntopyörän ja spinningpyörän välillä riippuu monista henkilökohtaisista asioista. Omat tavoitteesi harjoittelun ja treenaamisen suhteen, kuntotasosi ja mieltymyksesi pyöräilyn suhteen, terveydentilasi ja yleinen motivaatiosi.
Yleisesti ottaen, jos olet hyvin kokenut treenaaja ja haluat kovan intensiteetin harjoittelua ja treenata kotona kovaa ja tehokkaasti, suosittelemme ehdottomasti spinningpyörää. Jos taas olet aloittelija tai haluat keskittyä vain tasaiseen aerobiseen treeniin kotioloissa, tai sinulla on sellaisia vammoja tai vaivoja jotka estävät kovemman harjoittelun, on tavallinen kuntopyörä fiksumpi vaihtoehto.
Hinta on myös tekijä joka kannattaa ottaa huomioon. Spinningpyörät, varsinkin laadukkaat sellaiset ovat usein hieman kalliimpia kuin kuntopyörät, jotka ovat yleisesti ottaen hieman edullisempia.
Näistä syistä kuntopyörä on parempi valinta
- Mahdollistaa hyvän kotitreenin
- Hieman edullisempi kuin spinningpyörät
- Tykkäät enemmän tasaisesta ja kevyestä polkemisesta
- Haluat polkea valmiita harjoitusohjelmia
- Teet kuntoutusta tai sinulla on vaivoja jotka estävät kovemman harjoittelun
Mikä kuntopyörä olisi hyvä hankinta kotiin?
Voimme suositella kotioloihin esimerkiksi Gymstick GB 4.0 kuntopyörää, joka on laadukas, kestävä ja siinä on runsaasti eri ominaisuuksia. Malli ei kuitenkaan ole markkinoiden kallein ja hienoin, mutta on silti äärimmäisen hyvä hinta-laatu suhteeltaan ja mahdollistaa tehokkaan harjoittelun. Pyörässä on magneettivastus joka on huoltovapaa, pyörässä on juomapullo- ja tablettiteline.
Jos haluat selata enemmän vaihtoehtoja, suosittelemme lukemaan kattavamman vertailun kuntopyöristä kotikäyttöön täältä: paras kuntopyörä kotiin.
Gymstick GB 4.0
Näistä syistä spinningpyörä on parempi valinta
- Tykkäät rankemmista treeneistä
- Nautit spinningistä
- Haluat monipuolisempaa polkemista
- Olet kokeneempi treenaaja ja polkija
- Sinulla on hieman enemmän tilaa pyörälle kotona
Mikä spinningpyörä olisi hyvä hankinta kotiin?
Voimme suositella spinningpyöräksi esimerkiksi Gymstick FTR 7 spinningpyörää, joka on jo hyvin laadukas ja jämäkkä spinningpyörä. Tällä pyörällä teet hyvin monipuolisia ja kovia spinning tunteja ja treenejä kotona tehokkaasti. Pyörä on tarpeeksi painava, joten se on hyvin tukeva eikä heilu lainkaan harjoituksen aikana kovassakaan polkemisessa.
Vauhtipyörällä on kokoa 20kg joka takaa pehmeä ja tasaisen polkutuntuman. Kyseessä ei ole markkinoiden kallein malli, mutta kotioloihin äärimmäisen hyvä vaihtoehto.
Voit selata enemmän spinningpyörien vaihtoehtoja kotiin erillisestä vertailustamme, missä kävimme läpi lukuisia erilaisia spinnigpyöriä: paras spinningpyörä kotiin.
Gymstick FTR 7
Usein kysytyt kysymykset
Suurin ero kuntopyörällä ja spinningpyörällä on ajoasento. Kuntopyörän ajoasento on pystympi, kun spinningpyörässä etunojassa joka muistuttaa enemmän maantie- ja kilpapyöräilyä. Kuntopyörä sopii enemmän tasaiseen aerobiseen harjoitteluun, kun spinningpyörä taas kovempitehoiseen intervalliharjoitteluun ja spinningtunteihin.
Kuntopyörässä satula on usein leveämpi, kun spinningpyörässä kapeampi. Spinningpyörän käsikahva on myös monipuolisempi ja siitä saa useita eri otteita, kun kuntopyörän käsikahva on hyvin yksinkertainen ja mahdollistaa usein vain yhden perusotteen.
Se kumpi on parempi, kuntopyörä vai spinningpyörä riippuu omista tavoitteistasi ja mieltymyksistäsi. Jos nautit enemmän spinningistä ja kovan intensiteetin treeneistä, on spinningpyörä parempi. Jos taas olet esimerkiksi aloittelija tai nautit muuten tasaisemmasta polkemisesta tai sinulla on vammoja tai vaivoja jotka estävät kovemman harjoittelun, on kuntopyörä parempi vaihtoehto.